Amsterdam wil maximumsnelheid e-bikes naar 20 km/u verlagen

Daan Zoetmulder

Daan Zoetmulder

13-07-2024 · 3 min leestijd
Amsterdam wil maximumsnelheid e-bikes naar 20 km/u verlagen

Verlaging maximumsnelheid e-bikes

In Amsterdam is men vastberaden om de verkeersveiligheid naar een hoger niveau te tillen. Een van de meest recente voorstellen is om de maximumsnelheid van elektrische fietsen te verlagen naar 20 kilometer per uur. Dit initiatief komt niet uit de lucht vallen; de toenemende drukte op de fietspaden en de verschillen in snelheid tussen traditionele fietsers en e-bikegebruikers vormen een steeds groter wordend gevaar. Vooral kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen lopen risico. Melanie van der Horst, verkeerswethouder van Amsterdam, is voornemens om in Den Haag te pleiten voor nieuwe landelijke regelgeving die deze snelheidsbeperking mogelijk moet maken. "Amsterdam wil de maximumsnelheid van elektrische fietsen terugbrengen naar 20 kilometer per uur. Hiermee moet de verkeersveiligheid in de stad verbeterd worden," aldus de wethouder.

Technologie en pilots voor verkeersveiligheid

Amsterdam is niet alleen bezig met het beïnvloeden van wetgeving, maar kijkt ook naar innovatieve technologische oplossingen. Denk hierbij aan een slimme app die fietsers waarschuwt zodra ze een bepaald gebied binnenrijden, of zelfs trillingen in het stuur die dienen als een niet te negeren waarschuwing. Om het plan kracht bij te zetten, wordt er een pilot ingevoerd die snellere fietsers stimuleert om de rijbaan te gebruiken. Daarnaast wordt de maximumsnelheid op bepaalde wegen verlaagd naar 30 kilometer per uur, een limiet waar ook e-bikes zich aan zullen moeten houden. "Een snellere fietser wordt daarmee verleid op de weg te fietsen of zijn snelheid te verlagen op het fietspad, waarmee naar verwachting de verkeersveiligheid op fietspaden toeneemt," legt de gemeente uit.

Toename e-bikes en verkeersongelukken

De populariteit van de e-bike is onmiskenbaar. Jaarlijks worden er meer van deze gemotoriseerde tweewielers verkocht, wat resulteert in een dichter bevolkt straatbeeld. Deze groei gaat echter gepaard met een toename in het aantal verkeersongelukken, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het ongevallenregister STAR. Paul Broer van de Nationale Politie bevestigt deze trend: "Dat is ook niet zo gek omdat veel meer mensen zijn gaan fietsen en er meer e-bikes op straat zijn gekomen." Het is duidelijk dat de opkomst van de e-bike een nieuwe uitdaging vormt voor de verkeersveiligheid, een uitdaging waar Amsterdam met deze maatregelen proactief op inspeelt.

Similiar Posts

Daan Zoetmulder
Daan Zoetmulder

04-09-2024

1 min leestijd
Daan Zoetmulder
Daan Zoetmulder

13-07-2024

2 min leestijd

Copyright © 2024 HeadFirst. All rights reserved.